sábado. 25.05.2024

500 anys de Germanies

L’inici de la Germania de Mallorca tengué lloc el 7 de febrer de 1521. Menestrals i forans s’alçaren contra l'alta noblesa i altres estaments ciutadans privilegiats, donant lloc a un moviment popular que va durar fins a l’any 1523 i que ha esdevengut un dels episodis cabdals de la història de Mallorca.

Durant segles, la revolta dels agermanats va ser criminalitzada per part dels vencedors. No debades, el cap de Joanot Colom, un dels líders principals de la Germania, va restar penjat dins d’una llanterna de ferro a la Porta Pintada, a Palma, “vigilat de nit, perquè no parli” fins a l’any 1822.

És per això que resulta molt oportú aprofitar l’avinentesa d’aquesta data tan assenyalada per rememorar les Germanies i reivindicar els agermanats com a defensors de la causa dels oprimits i de la justícia social, fet que ha estat silenciat durant molt de temps. En aquesta línia, el passat diumenge, tots els municipis de Mallorca commemoraren el cinc-cents aniversari de les Germanies amb la lectura d’un manifest promogut per la comissió cívica Germania 500. I està previst que, durant tot l’any, hi hagi moltes altres activitats i esdeveniments per rememorar la revolta agermanada.

La memòria de les Germanies i dels líders agermanats comença a ser reparada: Pau Casesnoves és fill il·lustre d’Inca; Joan Crespí, de Palma; i Joanot Colom ho serà ben aviat de Felanitx. Els agermanats foren vençuts, però, 500 anys després, Mallorca continua reivindicant la memòria dels agermanats i el seu anhel d’una societat més justa.

500 anys de Germanies