viernes. 29.03.2024

El destí de tothom

La malaltia Covid-19 ha trasbalsat les nostres vides d'una manera inimaginable. Moltes famílies han patit la pèrdua irreparable d'un ésser estimat. Els professionals sanitaris han hagut de fer un esforç sobrehumà desgastador. Altres col•lectius professionals han hagut de continuar amb la seva tasca, posant en risc la seva salut, per no deixar-nos desabastits durant els dies de confinament. Un confinament que ha estat molt dur per alguns grups, com ara els infants, els adolescents, les persones majors, les víctimes de violència masclista o les persones amb trastorns o malalties.

Ara que començam el procés de desconfinament hauríem de prendre consciència del valor d'aquest immens esforç col•lectiu. No hauríem d'oblidar el sacrifici que estant fent tantes persones i el dolor que han patit tantes famílies. I, sobretot, hem de ser molt conscients que encara no hem sortit d'aquesta i que hem de fer tot el possible per no patir més del compte. És el moment de tenir present la cita d'Alexandre El Magne que ha circulat aquests dies per les xarxes: "De la conducta de cadascú depén el destí de tothom".

El destí de tothom passa per una actitud responsable en aquesta transició cap a una nova normalitat i pel compliment de cadascú de les normes de prevenció de la transmissió del virus. Però també passa per un canvi de plantejament de la nostra relació amb els altres, més altruista i empàtica. Un canvi de paradigma que també ha de conduir-nos a redefinir els espais de convivència de les ciutats, a transformar el model econòmic i productiu, i a replantejar la nostra relació amb l'entorn i la natura.

El destí de tothom