Si cercau Mallorca a qualsevol motor de cerca d’Internet vos surtiran milions de fotografies. Més de les que podreu mirar mai, en veureu de tota casta, la majoria promocionals i que mostren un paradís. Res que no sapigueu però, quina relació té Mallorca amb el naixement de la fotografia al segle XIX? Doncs la relació és directe i té a veure amb Francesc Aragó, el científic que es va construir una caseta dalt de tot de la Mola de s’Esclop per estudiar el meridià de París i que va haver de fugir per cames. Això era l’any 1808 i la fotografia no apareix fins a la dècada de 1830.
Com és sabut no va ser ell qui va inventar l’aparell però el seu paper sí va ser fonamental perque la nova tècnica es popularitzés i arribàs allà on és ara. Aragó a més de científic va ser polític i diputat pels Pirineus Orientals (ell era natural de Perpinyà) i durant el temps que va exercir va defensar que l’estat francès compràs l’invent de Daguerre i Niepce donat el seu alt valor científic. L’estat renuncià al monopoli i alliberà la fotografia perquè tothom que volgués en fes ús.
En el seu discurs del 19 d’agost de 1839, Aragó defensava que l’arqueologia i l’astronomia serien les ciències més beneficiades del nou invent ja que en un instant es podrien copiar tots els jerogífics de Karnak o fer un mapa dels estels amb una precissió mai aconseguida fins al moment. També va profetitzar que el daguerrotip democratitzaria l’art.
El que no va saber veure, però, és que gairebé 200 anys després viuríem en una societat de la imatge, on la imatge crea discursos i on comença a ser necessari apostar per una ecologia de la fotografia que recuperi l’autèntic valor documental que ha tengut al llarg de la història.