jueves. 28.03.2024

Consum turístic i Agricultura balear

Enguany quasi no vendran turistes...Que bé!!!, exclamen alguns: No tendrem massificacions, les platges seran per noltros amb un blau transparent, els cotxos de lloguer no embossaran les carreteres, no hi haurà festes ni renou els vespres a la casa del veïnat que es llogava, el consum d’aigua i energia es moderaran i el medi ambient es recuperarà, trobarem lloc als restaurants,....

Enguany quasi no vendran turistes....el consum ha baixat. Els hotels no obren, els restaurants tenen menys d’una cinquena part dels clients habituals aquestes dates, els supermercats i les botigues de les zones costaneres estan buides,....

Enguany quasi no vendran turistes: els pagesos no poden vendre les seves síndries i melons perquè no hi ha consum suficient, els supers de vorera de la mar que cada any es fartaven de vendrer-ne,  diuen que se lis passen a les estanteries. Els vinaters no venen el vi, que queda a les seves bodegues i, com les vinyes segueixen el seu cicle biològic, estan madurant els raïms que han de tirar-los a terra a canvi d’una subvenció, perquè en vermar no tendran on posar el vi d’enguany. Els pagesos del Pla de Sant Jordi no tenen aigua depurada suficient per regar, ja que els hotels no envien res a la depuradora i l’hortalissa es mustia. Els petits pagesos dels pobles han deixat de dur als restaurants locals la seva carn i  verdura d’alta qualitat perquè ningú se la menjarà. Els vaquers estan llevant vaques per reduir la quantitat de llet...el formatge està a les càmeres: ningú passa per davant la formatgeria. L’oli espera sortir dins els dipòsits...Hi serà encara en novembre quan vendrà l’oli novell??. 

Els punts de venda directa, agroturismes, els espais de visita a les explotacions agrícoles, els autocars que anaven a veure finques,....estan buits.

El consum local, ajuda, però no està absorbint les produccions de l’illa que tenen el seu màxim a l’estiu. Els productes de fora segueixen entrant a uns preus més baixos del que és habitual i els consumidors tipus, un cambrer que està en ERTE o una administrativa aturada d’un hotel que no ha obert, cerquen el més barat...i no se les pot retreure que ho facin.

Tots els sectors econòmics van a remolc del turisme, l’agrícola també.

Consum turístic i Agricultura balear