jueves. 28.03.2024

Prohibicionisme

En política és molt important a quines idees o conceptes s'acaba lligant un determinat partit o coalició. I encara que des d'un punt de vista del debat racional tot sigui discutible, i encara que hi hagi molts de matisos a fer, el que és cert és que aquesta espècie de consignes funcionen. El PP per exemple està en plena campanya perquè l'associïn amb el concepte “abaixar imposts”. I podríem entrar si les darreres legislatures de govern popular tant a Balears com a Espanya més que baixar imposts els han pujat. El que m'interessa destacar ara, però, no és tant la certesa del tema de fons sinó com es vol vincular unes sigles amb una idea o concepte.

Lògicament això té dues cares. Un partit lluita perquè se l'associï amb un concepte o idea que considera positiu i els altres partits lluiten per associar al partit rival conceptes i idees negatives. El PP es vol vincular amb baixada d'imposts i els seus enemics el volen vincular ambla la corrupció. Per tant, sempre hi ha una tensió i una dialèctica.

El Govern actual córrer el risc de quedar associat a la idea de prohibir. Dins aquest marc referencial seria un govern que ho prohibeix tot. La idea seria que prohibeix anar en barca perquè no deixa fondejar, prohibeix la propietat perquè no deixar llogar a turistes o perquè intervé els pisos, prohibeix els toros i els animals a les festes populars, prohibeix la lliure circulació perquè limita anar a Formentor i altres zones. I així podríem posar altres exemples. És un Govern prohibicionista. Massa prohibició i poca gestió. Alguns diran que tot Govern introdueix alguna prohibició, i és cert, el problema és quan abuses i converteixes això en una ensenya. Alguns diran que això és demagògia. Com passa sovint hi té components tanmateix, el que és substancial és si aquesta imatge està essent assumida per importants segments socials, si és una imatge que s'està solidificant i prenent cos. En la meva opinió la resposta és que sí. I el que és pitjor, més n'agafarà de força a la recta final de legislatura amb lleis com l'agrària, residus, camins, canvi climàtic...

Som dels que pensa que la sociologia balear majoritària no veu amb bons ulls tanta prohibició, que generar la imatge que tens propensió a prohibir és una connotació negativa que passarà factura. L'esquerra segurament menysprea tot plegat i considera que la protecció del medi ambient és un valor amb més força. El problema és que no és un valor tan nítid de la majoria actual, n'hi ha prou amb constatar el que diuen entitats ecologistes o el que s'ha dit recentment sobre el desdoblament Llucmajor-Campos per comprovar que la cosa està embullada. És a dir, mentre el prohibicionisme cada pic es consolida com a idea associada al govern, la protecció del medi ambient com a compensació està molt difuminada.

El prohibicionisme acabarà essent un greu problema electoral pels partits actualment governants. I que ationin el foc és l'estratègia més contraproduent que poden desenvolupar. Del seu pa faran sopes però en això tenen un potent punt feble que crec que no estan diagnosticant amb precisió.

Josep Melià Ques

Diputats del Pi-Proposta per les Illes Balears.

Prohibicionisme